جانداران

حشره آخوندک یا مانتیس چیست و آیا خطرناک است؟

آخوندک ارکیده که با نام‌های آخوندک ارکیده‌ی صورتی یا آخوندک گل متحرک نیز شناخته می‌شود گونه‌ای کمیاب از حشره و یکی از چندین گونه‌ی آخوندک‌های گل است که به خاطر ظاهر و رفتارشان به این نام معروف شده‌اند. این حشره‌ی زیبا برای جذب شکار خود ظاهری شبیه به گل پیدا کرده است و رنگ‌های سفید و صورتی‌اش باعث می‌شود که حشرات بدان جذب شوند و در واقع از فرآیند “بهره‌برداری حسی” برای شکار آن‌ها استفاده می‌کند بدین صورت که طعمه‌اش رنگ آن را با گل‌های پر از شهد اشتباه می‌گیرد.

این آخوندک یکی از شدیدترین نمونه‌های دودیسی جنسی را دارد به گونه‌ای که اندازه‌ی نر آن می‌تواند کمتر از نصف اندازه‌ی ماده باشد.

آخوندک برگ خشک

آخوندک برگ خشک چیست

آخوندک برگ خشک گونه‌ای آخوندک است که بومی جنوب شرقی آسیاست. این آخوندک شباهتی باورنکردنی به برگ‌های خشک درختان دارد. این شباهت به استتار آخوندک کمک زیادی می‌کند. این حشره در ارتفاعات مالزی زندگی می‌کند و علاقه‌ی زیادی به گرما ندارد.

آخوندک برگ خشک در هنگام بلوغ پس از گذشت ۸ تا ۱۴ روز از آخرین پوست انداختن جفت‌گیری می‌کند. بهترین زمان برای جفت‌گیری آن‌ها حوالی غروب است. آخوندک ماده پرخاشگر بوده و معمولاً قبل از جفت‌گیری، در حین آن یا بعد از آن به نر حمله می‌کند.  ماده بین ۷ تا ۲۰ روز پس از جفت‌گیری تخم‌گذاری می‌کند.

آخوندک گل خاردار

آخوندک گل خاردار چیست

آخوندک گل خاردار (spiny flower mantis) ظاهر گل را تقلید می‌کند تا حشرات برای گرده افشانی به آن جذب شده و آنها را بخورد. به این فرآیند تقلید ژنتیکی در بین جانداران همگونی گفته می‌شود. این حشره قادر است طعمه‌های با اندازه‌ی چند برابر خود را شکار کند.

آخوندک گل خاردار یک آخوندک گل کوچک با اندازه‌ی ۳۸ میلیمتر است. حشره‌ی بالغ این گونه دارای یک ساختار خاردار در زیر شکمش می‌باشد که این نام را به آن داده است. این حشره رنگ‌های متنوعی داشته و معمولاً سبز رنگ است ولی می‌تواند زرد رنگ هم باشد و یک نشانه‌ی ۹ مانند بر روی بال‌های جلویی خود دارد که یک چشمدانه سیاه ایجاد می‌کنند و توسط یک تکه‌ی سبزرنگ پوشیده شده است. بال‌های عقبی در بخش داخلی نارنجی بوده و در بخش خارجی شفاف می‌باشند. این حشره توانایی استتار خوبی داشته دارد.

آخوندک حشره‌ای است سبز رنگ، ملخ مانند و کشیده با پاهای دراز، سر بزرگ و دو جفت بال که هنگامی که آرام می‌ایستد پاهای خود را مانند دو دست به سمت جلو نگه می‌دارد و در این حالت از این جهت که انگار دارد دعا می‌خواند او را در فارسی آخوندک و در بسیاری از زبان‌های فرنگی، ‎Mantis، Mantodea یا مانند آن می‌خوانند؛ چون که Mantis واژه‌ای یونانی به معنای پیغمبر است. برای تأکید بر این معنا حتی در زبان انگلیسی، گاه نام این جانور را با صفت «نیایشگر» هم همراه می‌کنند و آن را Praying Mantis می‌خوانند. همنوع خواری آخوندک مربوط به آخوندک ماده می‌باشد که پس از جفت‌گیری، جنس مخالف خود را شکار و از آن تغذیه می‌کند. البته این مورد بیشتر برای آخوندک‌هایی که وضع تغذیه مناسبی نداشته‌اند صدق می‌کند. این حشره می‌تواند مدت درازی را بدون آب و خوراک تاب آورد. برخی از انواع آخوندک قادرند سر خود را در زاویه‌ای ۱۸۰ درجه به اطراف بچرخاند. آن‌ها بیشتر در لابلای شاخ و برگ درختان زندگی می‌کنند و برای فریب طعمه‌ها، خود را به شکل شاخه‌ای کوچک در می‌آورند. هرگاه مگسی به نزدیک این حشره بیاید دست‌ها را به سویش دراز کرده، آن را می‌گیرد و سپس آرام آرام به خوردنش مشغول می‌شود. آخوندک‌ها چون حشرات زیان‌آور برای کشاورزی و باغداری را شکار می‌کنند، برای این پیشه‌ها سودمند هستند. آخوندک دارای ۸۰۰ گونه است که ۲۰ نوع از آنها در آمریکای شمالی یافت می‌شود و همگی بالهایی به رنگ قهوه‌ای یا سبز و طول اندامی در حدود ۵ سانتی‌متر دارند. این حشره به نامهای فال‌بین و قاطرکُش نیز معروف است.

آخوندک کله مخروطی

آخوندک کله مخروطی

آخوندک کله مخروطی گونه‌ای از آخوندک است که در اسپانیا و بخش‌هایی از پرتغال، فرانسه، لبنان، ایتالیا و یونان یافت می‌شود. تصویری که در ادامه مشاهده می‌کنید یکی از تصاویر برگزیده مجله نشنال جئوگرافی در سال ۲۰۱۶ است که دو آخوندک کله‌مخروطی را در کنار هم نشان می‌دهد و در مادرید اسپانیا گرفته شده است.

آخوندک‌های کله‌مخروطی یک بدن بزرگ و باریک داشته و طول ماده‌ی آن‌ها می‌تواند به ۱۰ سانتیمتر برسد درحالیکه نرها کوتاه‌تر و لاغرتر هستند.

در توضیح این عکس نوشته شده است:

“دوستی هیچ رنگ، ملیت، نژاد، سطح اجتماعی را نمی‌شناسد. دوستی هیچ سن، جنسیتی نمی‌شناسد. دوستی هیچ فاصله‌ای را نمی‌شناسد.”

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا