کیوی پرنده‌ای است که قادر به پرواز نیست و اندازه‌ای تقریباً برابر مرغ خانگی دارد. این پرنده بزرگ‌ترین تخم را در بین جانوران نسبت به اندازه‌اش می‌گذارد. وزن تخم این پرنده ممکن است به ۴۵۰ گرم برسد که حدود یک چهارم وزن آن است.

کیوی بزرگ ترین تخم

کیوی

کیوی‌ها پنج گونه پرنده ی بی‌پرواز و بومی انحصاری نیوزلند در سرده‌ی Apteryx هستند. کیوی هم‌اندازه یک مرغ اهلی است و بزرگترین تخم در مقایسه با اندازه بدن را در میان تمام پرندگان دارد. این پرنده تنها عضو بازمانده از خانواده‌ی زیستی خود یعنی Apterygidae است و نزدیکترین خویشاوندان زنده‌ی آن‌ها کاسواری و شترمرغ استرالیایی هستند که جد مشترکی در حدود ۴۰ میلیون سال پیش داشته‌اند و از آن فرگشت یافته‌اند.

گونه‌های مختلف پرنده کیوی عبارتند از: کیوی خال‌دار بزرگ، کيوی خال‌دار کوچک، کيوی قهوه‌ای اوکاریتو (رووی)، توکوئِکا، کيوی قهوه‌ای نورث آیلند (در نیوزلند). دو گونه در رده حفاظتی آسیب‌پذیر، یک گونه در خطر انقراض و یک گونه به شدت در خطر انقراض طبقه‌بندی شده‌است. کیوی‌ها معمولاً خجالتی هستند و شب‌ها از لانه خود بیرون می‌آیند. پرنده کیوی یکی از نمادهای سرزمین نیوزلند است. مثلاً گاه نگاره کیوی بر تمبر این کشور چاپ می‌شود.

از بین رفتن جنگل‌ها و شکار توسط پستاندارانی که انسان‌ها با خود به نیوزیلند آوردند مهمترین عواملی هستند که باعث کاهش شدید جمعیت این پرنده‌ها شدند. امروزه نابودی جنگل‌ها متوقف شده و زیستگاه‌های کيوی به شدت حفاظت می‌شود با اینحال کیوی‌ها فاقد هر نوع ترفند دفاعی برای حفاظت از تخم‌ها و جوجه‌هایشان در مقابل پستانداران شکارچی هستند. آنها میلیون‌ها سال بدون حضور هیچ نوع پستاندار خشکی‌زی فرگشت یافته‌اند و هیچگاه دشمنی شبیه به سگ و گربه نداشته‌اند. حدود نیمی از تلفات جوجه‌های کیوی به شکار توسط قاقم‌ها (نوعی راسو) مربوط می‌شود و گربه‌ها نیز در سطح کمتری جوجه‌های کيوی را شکار می‌کنند. کیوی‌های بالغ و جوجه‌های بزرگتر می‌توانند از خود در مقابل قاقم دفاع کنند اما سگ‌ها و راسوها قادر هستند تا به راحتی آنها را شکار کنند. به ویژه سگ‌ها که از بوی مشخص کیوی برای پیدا کردن آن استفاده می‌کنند. تصادف با وسایل نقلیه نیز گاهی کیوی‌ها را به کشتن می‌دهد و تله‌هایی که برای جانوران غیربومی (مثل صاریغ استرالیایی) گذاشته شده نیز گاهی کیوی‌ها را اسیر می‌کند.

مراجع:

Kiwi