خوردن ماهی خطر حملهی قلبی را ۵۲% کاهش میدهد
اسیدهای چرب امگا ۳ که در روغن ماهی به وفور یافت میشوند اثرات متنوعی بر روی کارکرد قلب دارند. در تحقیقی نشان داده شده است کسانی که یکبار در هفته ماهی مصرف میکنند خطر اینکه به طور ناگهانی دچار حملهی قلبی شوند ۵۲% کمتر از کسانی است که کمتر از ماهی یکبار ماهی میخورند.
امگا ۳
اسید چرب امگا ۳ خانوادهای از اسیدهای چرب اشباع نشده هستند که اولین پیوند دوگانه آنها بین سومین و چهارمین کربن در زنجیره کربنی قرار گرفتهاست. اسیدهای چرب امگا ۳ برای تنظیم فعالیتهای بدن انسان ضروری هستند. ولی در بدن انسان ساخته نمیشوند. امگا ۳ از سه اسید چرب تشکیل شده که عبارتاند از: آلفا-لینولنیک اسید (ALA)، ایکوزا پنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزائنوئیک اسید (DHA). آلفا-لینولنیک اسید در گردو، دانههای چیا، برخی از انواع لوبیا، سبزیجات و در روغن سویا، روغن کانولا، بذر کتان/ بزرک و روغن زیتون یافت میشود. دو اسید چرب دیگر، یعنی ایکوزا پنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزائنوئیک اسید (DHA) در ماهیهایی همچون سالمون، در روغن ماهی و مکملهای ماهی وجود دارد. ALA و EPA و DHA همگی از خانواده اسیدهای چرب n-۳ (کربن سوم سیر نشده) به شمار میروند و از نظر تغذیهای بسیار مهم هستند. زیرا همگی دارای غیراشباع بودن چندگانه هستند. بدن انسان توانایی تولید اسیدهای چرب n-۳ را از مولکولهای دیگر ندارد؛ بدن انسان فقط در حد اندکی قادر است، از زنجیره ۱۸ کربنی ALA ، زنجیره ۲۰ کربنی EPA و زنجیره ۲۲ کربنی DHA را تشکیل دهد. در میان مواد غذایی گیاهی، مغز گردو، بذر کتان و روغن دانههای چیا دارای بیشترین اندازه امگا ۳ هستند. اسیدهای چرب امگا ۳ به دلیل حضور در غشای سلولی در فعالیتهای فیزیولوژیک بدن نقش حیاتی دارند.
تأثیر ماهی بر روی بیماریها و حملهی قلبی
شواهد گوناگون نقش مفید امگا ۳ را به منظور جلوگیری از بیماریهای قلبی عروقی یا سکته (شامل انفارکتوس و مرگ ناگهانی قلبی) نشان میدهد. مکمل روغن ماهی تأثیری روی عروق قلبی یا آرسمیا نشان نداده و تأثیری روی سرعت شکست قلبی ندارد. داشتن یک رژیم غذایی با ماهی زیاد که شامل زنجیره بلندی از اسیدهای چرب امگا ۳ است به نظر نمیرسد که خطر حمله قلبی را کاهش دهد. مقدار زیادی ممکن است لیپوپروتئین تراکم پایین (LDL) را افزایش دهد (زیر را ببینید)، تا ۴۶%، اگر چه LDL از کوچک تا بزرگ، سبک تغییر میکند.
اسیدهای چرب امگا ۳ ممکن است تأثیر کمی روی فشار خون انقباض قلب داشته باشند. گر چه برخی مطالعات نتایج دیگری یافتهاند. آلفا-لینولنیک اسید (ALA) با ۱۸ کربن هیچ نفعی برای عروق قلبی مشابه نشان نداده در حالی که DHA یا EPA ممکن است فوایدی داشته باشند.
برخی شواهد نشان میدهند که مردم با مشکلات رایج معین مانند واریس، ممکن است از مصرف EPA و DHA بهبود یابند، که ممکن است گردش خون را تحریک کند، شکست فیبرین ها را افزایش دهد، یک ترکیب شامل حالت لخته خون یا جای زخم میشود، و به علاوه ممکن است فشار خون را کاهش دهد. در نتیجه، اسیدهای چرب امگا ۳ سطح تریگلیسیرید خون را کاهش میدهند و ورودی معمول ممکن است خطر حملههای قلبی دوم و اول را کاهش دهد. ALA نمیتواند سلامت عروق قلبی را که از EPA و DHA بهره میبرند را اعطا کند. مقدار بزرگی ممکن است خطر حمله خونریزی در زنان را افزایش دهد، مقادیر کمتر به این خطر ربطی ندارند.
مراجع:
Fish oil and omega-3 fatty acids in cardiovascular disease: do they really work?